A bolgány szó eredete

A bolgány szó eredete mindig is vitatott kérdés volt Bolgajnában, sőt az egész Közép-Európai kultúrában is. Azonban Bolgajna kutatásokat végzett amelyek egy igen különleges eredményt mutattak meg…

Mielőtt áttérnénk Bolgajna kutatásainak eredményeire nézzük egy-két régebbi kutatási eredményt, hogy vajon mi volt az oka annak , hogy később mindezt megkérdőjeleztük.

Bolgány vagyis pénzöntőforma?

Található egy kis település Szerbiában a Vajdaság déli részén melynek magyar neve Bolgyán régebben pedig Bolgány volt. A falu szerb neve Buđanovci ami kutatásaink szerint pénzöntőformát jelenthet. Azonban valószínűtlen, hogy valóban innen ered a bolgány szó hiszen a többi bolgány helységnévű területhez sehogy sem köthető a pénzöntőforma szó, ráadásul semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a falu magyar és szerb neve között bármilyen összefüggés lenne.

Buđanovci falu központja
Bolgány szó a román nyelvből

Egyesek szerint a bolgány szó a román nyelv, oláh dialektusából ered azon belül is a balc szóból. Ami öntésterületet jelent. Bár valóban helyrajzilag jó feltételezés, azonban nem valószínű, hogy román nyelvi hatás bármikor is érvényesült a Szigetközben.

A bogáncsvirág?

Egy elmélet szerint a bolgány szó a bogáncs nevű szúrós növény nevéből eredeztethető. Ez akár lehetséges is lehetne hiszen a Szigetköz térségében igen gyakori növény a bogáncs. Azonban ez így sem túl meggyőző hiszen semmilyen történelmi információ nem utal erre.

Az útszéli bogáncs a legelterjedtebb fajta Bolgánymajorban
A bolgány mint átalakult tájszó

Ez az elmélet áll a legközelebb a valósághoz. Eszerint a bolgány szó egy eddig nem felismert tájszó amelynek nem tudhatjuk a jelentését. Bár valóban egy nem magyar szóról van szó de nem is egy tájszóról.

Az igazság a bolgány szóról.

Kicsit messziről indítunk… Bolgánymajortól délre van egy valószínűleg egykor kunlakta falu, Kunsziget emiatt fontos volt megvizsgálni, hogy a kun vagy más kipcsak nyelvekben fellelhető a bolgányhoz hasonló szó. Végül találtunk egy a bolgányra nagyon hasonlító kifejezést, a balkányt. Ez még inkább érdekes azután hogy, tudjuk hogy, a szigetközi nyelvjárásban gyakori, hogy az ”á” utáni szótagban zártabb az “a” hangszíne, ezért inkább o-nak hangzik. A balkány egyébként a kun nyelvben mocsarat, a besenyőben pedig időszakos tavat jelent. Bolgánymajor A Mosoni-Dunához közel fekvő gyakran lápos terület, tehát nagyon valószínű hogy, innen ered a bolgány szó és népnév eredete is.

Romos épület Bolgánymajor északi részén.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: