A Bolgányok története. 1. rész – Honnan ered a bolgány szó?

A bolgány szó eredete mindig is vitatott kérdés volt Bolgajnában, sőt az egész Közép-Európai kultúrában is. Azonban Bolgajna kutatásokat végzett amelyek egy igen különleges eredményt mutattak meg…

Mielőtt áttérnénk Bolgajna kutatásainak eredményeire nézzünk egykét egykori régebbi eredményeinket, és hogy vajon mi volt az oka annak hogy később mindezt megkérdőjeleztük.

Bolgány vagyis pénzöntőforma?

Található egy kis település Szerbiában a Vajdaság déli részén melynek magyar neve Bolgyán régebben pedig Bolgány volt. A falu szerb neve Buđanovci ami kutatásaink szerint pénzöntőformát jelenthet. Azonban valószínűtlen hogy valóban innen ered a bolgány szó hiszen a többi bolgány helységnévű területhez sehogy sem köthető a pénzöntőforma szó, ráadásul semmilyen bizonyíték nincs arra hogy a falu magyar és szerb neve között bármilyen összefüggés lenne.

Buđanovci falu központja
Bolgány szó a román nyelvből

Egyesek szerint a bolgány szó a román nyelv, oláh dialektusából ered azon belül is a balc szóból. Ami öntésterületet jelent. Bár valóban helyrajzilag jó feltételezés azonban nem valószínű hogy román nyelvi hatás bármikor is érvényesült a Szigetközben.

A bogáncsvirág és Bolgajna furcsa összefüggése.

Egy elmélet szerint a bolgány szó a bogáncs nevű szúrós növény nevéből eredeztethető. Ez akár lehetséges is lehetne hiszen a Szigetköz térségében igen gyakori növény a bogáncs. Azonban ez így sem túl meggyőző hiszen semmilyen történelmi információ nem utal erre.

Az útszéli bogáncs a legelterjedtebb fajta Bolgánymajorban
A bolgány mint átalakult tájszó

Ez az elmélet áll a legközelebb a valósághoz. Eszerint a bolgány szó egy eddig nem felismert tájszó amelynek nem tudhatjuk a jelentését. Bár valóban egy nem magyar szóról van szó de nem is egy tájszóról.

Bolgajna új kutatása, vagyis az igazság a bolgány szóról.

Kicsit messziről indítunk… Bolgánymajortól délre van egy valószínűleg egykor kunlakta falu, Kunsziget emiatt fontos volt megvizsgálni hogy a kun vagy más kipcsak nyelvekben fellelhető a bolgányhoz hasonló szó. Végül találtunk egy a bolgányra nagyon hasonlító kifejezést, a balkányt. Ez még inkább érdekes azután hogy tudjuk hogy a szigetközi nyelvjárásban gyakori hogy az ”á” utáni szótagban zártabb az “a” hangszíne, ezért inkább o-nak hangzik. A balkány egyébként a kun nyelvben mocsarat, a besenyőben pedig időszakos tavat jelent. Bolgánymajor A Mosoni-Dunához közel fekvő gyakran lápos terület, tehát nagyon valószínű hogy innen ered a bolgány szó és népnév eredete is.

Romos ház Bolgánymajor északi részén.

De akkor ez azt jelenti hogy a bolgányok és a török-kipcsak népek között valamilyen összefüggés áll. Következő részünkben ezt vitatjuk meg…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: